måndag 18 maj 2015

Den första diagnosen

Vecka 25+2
Något fel på njurarna. För mycket fostervatten.
Med detta sagt ville läkarn att jag skulle träffa en specialist inom ämnet ultraljud. Jag hade tur, inom en timme kunde jag bli undersökt av specialisten D.
Hon var en fem specialister inom ämnet på Östra och säkert en av de främste i världen.

Hon bekräftade snabbt att det var för mycket fostervätska (Polyhydramnios). Fick då reda på att detta kan lura kroppen att man är längre gången än man är och kan då få förtidiga sammandragningar och en förlossning kan sätta igång. Utöver det är det en extrem ansträngning för modern att bära denna vätska. Ofta bli man odinerad sängläge för att minska belastningen på livmodern.

Njurarna var inte lika självklara. Eller jo, det var självklart att det var nått fel men vad? Eventuellt kunde en eller båda njurarna vara polycystiska. Vad detta betyder? Jo Polycystisk njursjukdom (cystnjurar) är en ärftlig åkomma där njurvävnaden omvandlas av blåsbildningar (cystor). En skadad njure går att leva med. Men två..

Specialisten D sjukskrev mig direkt. Och bokade tid dagen efter till specialisten U för ytterligare undersökningar.

 Känslan av att sätta mig i bilen och åka hem igen med denna nya vetskapen. Hem och förklara för Kim. Tanken på att allt gått så fel. Det brast för mig innan jag kört en km. Jag blev svag, jag grät och grät. Så här skulle det inte bli.

Noterat från dagen:
Varit på extra UL efter 1.5 veckas trötthet och spänd och orolig mage + 3 dagar med små blödningar.
Får reda på att jag har för mkt fostervatten och barnet har ev fel på njurarna. Ytterligare UL imorgon 12/3 (25+3).
Blir sjukskriven i 1 månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar